Ironman Maastricht 😍

Zondag 6 augustus 3:45 uur ging m’n wekker, volgens m’n nieuwe voedingsplan moest het ontbijt er 3 uur voor de start inzitten. Ik had goed geslapen en zin in deze dag, zelfs in het ontbijt! M’n pa, die nerveuzer was dan ik en deze keer blijkbaar geen moment wilde missen, at gezellig mee 😂. Nog even met de beentjes omhoog, bidons klaarmaken, omkleden en om 5:45 vertrokken we naar de start.


Tussen alle triathleten in wetsuit wisten een aantal supporters me te vinden. Waar we op Lanzarote met de hele meute tegelijk de zee in werden gestuurd, was het hier een rolling start: elke seconde een triathleet het water in, waarbij je tijd begon te lopen zodra je de Maas in sprong. Het voordeel was dat je een stuk relaxter van start gaat zonder gevecht van honderden armen en benen. Het nadeel was dat de echte adrenaline ontbrak. Ik kwam na 1u10 uit het water, dat had sneller gekunt.. misschien te rustig van start gegaan of was het de stroming? In ieder geval geen energie verspilt! 


Van allerlei kanten hoorde ik aanmoedigingen, dit was nog maar het begin van een hele mooie dag, ik voelde het.. Na een snelle wissel mocht ik beginnen aan het mooie fietsparcours van 2 ronden van 90km. Ik heb mijn lesje op Lanzarote geleerd: niet te hard pushen, doseren! Ik voelde me sterk en moest me bewust inhouden. Overal en nergens stonden supporters voor mij: onderaan de Bemelerberg, bovenop deBemelerberg, in Maastricht en als klap op de vuurpijl m’n pa en zwager Harm op 4 punten elke ronde! Ze hadden met de auto een plannetje uitgestippeld om me op zo veel mogelijk punten te kunnen zien. Harm hield me op de hoogte van mijn positie in de wedstrijd, met standaard er achteraan: “Maar niet gaan jagen hè!!” Zou ik toch nooit doen… 🤔😜 Ik was als 4e in mijn agegroup uit het water gekomen met een achterstand van 7 a 8 minuten op de nummer 1. Ik liep in op de andere dames, maar liet me er niet door gek maken. De tweede ronde voelden mijn benen nog steeds erg goed. Het voelde zo ontspannen dat ik overal van kon genieten, de passage dwars door Maastricht was fantastisch! Met nog 50km te gaan, lag ik 1e in mijn agegroup💪🏼.


Als speedy, met opnieuw een hoop aanmoedigingen, vloog ik door de wisselzone. Fiets weghangen, helm af, loopschoenen aan, voedingsbelt om en al rennend pet en zonnebril op 🏃🏽‍♀️💨. Het was een feestje om de marathon door de binnenstad van Maastricht te lopen. Er was werkelijkwaar geen 200 meter zonder publiek! De eerste 15km voelde top, ik liep ontspannen en genoot! Totdat de buikkramp kwam opzetten.. IM Lanzarote flitste door m’n hoofd, het zal toch niet weer..? 💩 Half kokkend, maar het moest, stopte ik een energiegel naar binnen, met een paar flinke slokken water en een cola er achteraan. Even later zakte het weg, helemaal top voelde het niet maar het was uit te houden. Rond de 25km begon de pijn in mijn benen te overheersen. Het parcours was pittig, 4 ronden van 10,5km met een klein stijl klimmetje, een stuk vals plat en de kinderkopjes van het centrum. Ik wist inmiddels dat ik nog steeds uitliep op de concurrentie, dus de enige opdracht was finishen en het verval zo klein mogelijk houden. Ik probeerde de pijn niet te voelen en liep op de automatische piloot. Gedurende de race dwaalde mijn gedachten af en toe af naar het WK op Hawaï, net als op Lanzarote zou ik me daarvoor kwalificeren, als ik hier zou winnen. Steeds stopte ik de gedachten weg, omdat ik wist dat er nog van alles kon gebeuren.. Tot het moment dat ik de laatste ronde in ging, nog 10km, ik ga het flikken! Een dikke brok in mijn keel toen ik familie en vrienden zag. Nee tes niet nu al janken, slik weg! Die momenten zijn onbeschrijflijk. Halverwege de ronde stonden Peter en Carola van Runnersworld Leiden waar ze volgens mij de plaatselijke bevolking hadden opgetrommeld om mij ook aan te moedigen, fantastisch ❣️


En dan loop je de binnenstad in, nog 1km. Ik hoopte dat ik geen familie en vrienden meer zou zien buiten een afstand van een paar honderd meter voor de finishen, want ik hield mn tranen bijna niet meer. Nog 250m.. daar stonden mijn ouders, ik brak.. met dikke tranen ging ik richting de finish waar een luid gejuich losbarstte waardoor ik niet eens heb gehoord “TESSA YOU ARE AN IRONMAN!!!” Maar ik ben er één! Wauw!


Ik kreeg mijn finisher medaille omgehangen en werd door speaker Ruud de Haan naar m’n familie en vrienden gebracht. Hij stond op Lanzarote ook met de microfoon in zijn hand en begreep wel waar de tranen vandaan kwamen. Er volgende nog meer tranen en knuffels, wat een ontlading. Krijg ik toch mooi even de hele familie aan het janken 😁.


Na mezelf te hebben opgefrist, moest ik bij mijn fiets in de wisselzone zien te komen, waar ook de auto vlakbij stond. Het was niet zo gek ver, maar zodra je over de finish bent, wil je eigenlijk geen stap meer zetten. Waggelend liep ik de Markt af, waar even verderop 2 mannetjes in een soort van golfkarretje zaten. Heb ik maar even een lift geregeld 🤣👍🏼


Eenmaal terug op de camping hebben we een kleine ‘after party’ gehouden. De adrenaline gierde door mijn lichaam, ik was ook zeker wel naar de kl*te, maar wat een heerlijk gevoel! Die nacht ondervond ik voor het eerst het nadeel van slapen op een luchtbed. Naar de wc gaan was een hele onderneming waar de nodige krampbestrijding aan te pas moest komen 😅.

De dag na de wedstrijd mocht ik me opmaken voor de award ceremony en de toewijzing van de startbewijzen voor het WK op Hawaï 🌴


Na mijn eerste Ironman in het ziekenhuis te zijn gefinisht, was deze finish al de eerste overwinning van de dag. Maar als je dan ook nog op het podium mag, én op het hoogste schavot, én kwalificeert voor DE triathlon… kun je jezelf wel voorstellen hoe ik mezelf voelde! Ik had een smile van hier tot Kona en terug, die er voorlopig niet meer af gaat!😃


1e agegrouper 25-29 jaar in een tijd van 10 uur 18 minuten en 57 seconden! 4e van alle agegroupers, 7e van alle dames (incl. pro’s) en de snelste fietstijd 💪🏼!

Rest mij nog een grote dank aan: pa en ma voor alle steun en zorg voor, tijdens en na de wedstrijd. Esther voor de begeleiding tijdens mijn taper-week 😉. Harm voor het voedingsadvies en begeleiding bij de wedstrijd, Koos, Jane, Tom, Cindy, Brut & Abel voor de herrie, knuffels en tranen bij de wedstrijd. Peter en Carola (Runnersworld Leiden) voor de sponsoring, voedingsadvies en jullie enthousiastme. Raymond, Debby, Suzanne, Cees, Riet, Inald, Andreea en Eddy voor jullie komst naar Maastricht en het fantastische support. En natuurlijk aan iedereen die mij ook in Maastricht en op afstand, in Nederland en Lanzarote, heeft gevolgd, aangemoedigd en gefeliciteerd❣️


Zonder jullie maakt het de Ironman (en voorbereiding erop) nog zwaarder en een stuk minder speciaal. Het was een dag om nooit te vergeten en het nieuwe avontuur is erg nabij. 14 oktober WK IRONMAN HAWAÏ, een droom van vele triathleten, een droom die voor sommigen misschien nooit zal uitkomen en ik mag het al in mijn tweede triathlonseizoen gaan beleven! Ik heb ergens een engeltje… 😇

30 gedachten over “Ironman Maastricht 😍

 1. Tesa, mij ken je niet. Ik ben Chiel, de ex trainer van Jane. Ik ben regelmatig bij de marathon. Maar deze prestatie is zeer indrukwekkend, m’n complimenten. Het lanzerote verhaal heb ik gevolgt, ik baalde met je mee. Maar dit,,,,, volledig herstel in relatief korte tijd, goed hoor. Heel veel succes op Hawaii. Groet, Chiel

  Geliked door 2 people

  1. Hi Chiel, nog bedankt voor je berichtje, leuk dat je me gevolgd ook met IM Lanzarote! Het herstel voorloopt prima, maandag weer de draad oppakken richting Hawaii, heb er weer helemaal zin in!
   Groetjes vanaf Lanzarote!

   Like

 2. Nogmaals hele grote klasse en gefeliciteerd, ook met je startbewijs voor Hawaii. Wederom leuk en levendig geschreven.
  Wat mij nu opvalt is dat er altijd gezegd wordt dat je maar 2 marathons per jaar mag doen. Jij doet 3 monstertochten in, wat is het, 4 maanden!!!!!
  Veel succes met de voorbereidingen, ik blijf je uiteraard volgen!!! Xxxx

  Geliked door 2 people

 3. Geweldig! En wat een prachtig verhaal weer. Geweldig ook om dit zo samen met je familie en vrienden te mogen beleven. Ik heb op afstand met je mee geleefd en een kaarsje gebrand.
  Volgens mij heb je meerdere engeltjes op je schouder gehad.
  Lieve groetjes en hou die lach op je gezicht. Staat je goed 😍😍

  Geliked door 2 people

 4. Als oud Noordwijkerhouter heb ik je gevolgd gefeliciteerd wat mooi en een goede tijd ik blijf je volgen heel veel succes verder en blijf blessure vrij groetjes van jos de kan

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha Jos, nog bedankt voor je berichtje, leuk dat je me gevolgd hebt en blijft volgen! Het herstel voorloopt prima, maandag weer de draad oppakken richting Hawaii, heb er weer helemaal zin in!
   Groetjes vanaf Lanzarote!

   Like

 5. Tessa gefeliciteerd wat een bizarre prestatie heb jij neergezet! Succes met de voorbereidingen voor Hawaii en een goed herstel voor nu!! Ik ben een kennis van Martijn v Es…..leuk om dit te lezen!!! Groet Aad Luiten

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Aad, nog bedankt voor je berichtje! Nu valt het kwartje, op fb dacht ik: waarom is een autobedrijf geïnteresseerd in mijn verhaal 😉 maar Martijn is idd een bekende!
   Het herstel verloopt voorspoedig, maandag weer de draad oppakken voor Hawaï, heb er zin in!
   Leuk dat je me volgt! Groetjes vanaf Lanzarote!

   Like

 6. Tessa gefeliciteerd met je geweldige race en overwinning. Je hebt je na de tegenslag op Lanzarote ongelooflijk knap hersteld en daarmee een ticket voor Hawaii verdiend. Geniet ervan en succes met de voorbereiding op de iron man!

  Geliked door 1 persoon

  1. Hi Inge! Nog bedankt voor je berichtje, heel fijn dat je er tranen van krijgt, betekent dat het geen saai verhaal was 😉
   Maar nu de vraag, welke Inge, haha. Beetje raar idee om een berichtje te sturen naar de ene Inge terwijl ik denk dat het een andere Inge is 😉

   Like

 7. Zelfs een Non Sportieveling als ik, de Oma van Brut en Abel is de hele dag zenuwachtig geweest 😂😂😂
  En op het laatst kwam er ook niets meer uit mn handen en steeds maar op de telefoon kijken haha.

  Echt SUPER gefeliciteerd!
  Diep respect voor je doorzettingsvermogen en uiteraard deze prestatie.

  Ik ga Hawaï uiteraard ook op afstand volgen.
  💋

  Geliked door 1 persoon

  1. Dag Oma😉 nog bedankt voor het berichtje, mooi om te lezen wat het doet met een ‘leek’, Cin was ook helemaal onder de indruk!
   Zag ook nog dat je de foto met mn pa eruit had gepikt, dat is er ook een die bij mij heel lang blijft hangen op mn netvlies. Dat gezicht van die man elke keer weer als ik langs kwam, onbeschrijflijk mooi…
   Ik hoop dat Hawaï net zo goed te volgen ja, wordt wel een gebroken nacht voor jullie 😉😘

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat maakt niet uit haha de achterblijvers zullen door de spanning sowieso niet slapen denk ik 😂

    Ik gun het je zo mega!
    Er staan en er moven starten is al een hele verdienste geweest.
    Mijn gevoel zegt dat je weer op het podium zult eindigen.
    Succes!!!
    Leef je droom =xxx= 💋

    Geliked door 1 persoon

  1. Hi Lenny, bedankt voor je berichtje, leuk dat je mee leest! Je kunt ook je e-mailadres invullen onderaan de pagina van de site, dan krijg je automatisch een mailtje als ik iets heb geplaatst!
   Ik denk dat ik je op straat voorbij zou lopen maar misschien als ik je zie dat ik dan zeg: oooh is dat Lenny 😉
   Groetjes vanaf zonnige Lanzarote!

   Like

 8. Hi Tes, wat zal je supertrots zijn op jezelf en ik hoop dat de glimlach nog op je gezicht zit. Jeetje zeg, ik had een brok in de keel toen ik het las en was superblij voor je. Maar wat een uitdaging komt er aan. Gelukkig heb je nu een goede ervaring die je mee neemt in de voorbereiding. Heel veel succes met de volgende uitdaging!
  Gr. Jacq

  Geliked door 1 persoon

  1. Hi jacq, dankjewel! De lach is er nog steeds 😃 ja.. nu komt er echt een uitdaging aan, niet alleen de race maar de hele reis, zo spannend!! Kijk er naar uit, ook weer zin om te beginnen met trainen! Vanaf 14 september ben ik 2 weekjes in Voorhout en ga van daaruit naar Hawaii. Dus ik ga je zien! 😃

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s